En av favoriterna.

Nu tänkte jag ta och skriva om ett av dom banden som betyder väldigt mycket för mig. Nämligen det kanadensiska rockbandet Billy Talent. Dom bildades 1993 i Mississauga, Ontario, nu bosatta i Toronto. Flera gånger har dom förklarat sin kärlek och tackat oss för den bästa kaptenen genom tiderna, Mats Sundin.

Från början hette bandet Pezz men bytte namn 1999. Namnet Billy Talent är inspirerat av gitarristen Billy Tallent (Callum Keith Rennie) i romanen och filmen Hard Core Logo. Under sin Europa-turné 2007 gjorde bandet sin första spelning i Sverige, på en i stort sett fullsatt Arenan (Fryshuset) i Stockholm den 1 mars. De spelade också på Hultsfredsfestivalen 14 juni och på Pier Pressure i Göteborg 1 juli 2007.

Billy Talent spelade en ny låt, Turn Your Back, under sin spelning på Norwegian Wood Festival. De släppte låten på Svenska Itunes 15 september 2008. Alla bandets intäkter från singeln går till Röda korset. Bandets fjärde studioalbum, det tredje under namnet Billy Talent, gavs ut i juli 2009. Albumet är producerat av Brendan O’Brien (tidigare AC/DC och Stone Temple Pilots) och en video till första singeln Rusted From the Rain, regisserad av Wayne Isham (tidigare Metallica, Bon Jovi, Avenged Sevenfold), är klar samt videon till deras andra singel Devil On My Shoulder.

 

Bandet har som sagt släppt tre album under namnet Billy Talent. När dom tidigare hette Pezz släppte dom albumet Watoosh! (1998). När dom senare skulle släppa album uder sitt nya namn så har dom valt att döpa albumen som upföljare till varandra. 2003 släppte dom det självbetitlade albumet Billy Talent. I Kanada sålde skivan tre gånger platina. Men i Sverige gick den obemärkt förbi för den stora massan. Den andra skivan som släpptes 2006, döpte bandet till Billy Talent II. Här kom det stora genombrottet i bl a Sverige för bandet. 2009 så släpptes Billy Talent III.

 

Skillnaden mellan albumen är att man hör tydligt hur bandet utvecklas. I det första så skrev Benjamin Kowalewicz (Sång) mycket om personliga tragedier. Sången blir därför väldigt intensiv och skrikig. Benjamin har i intervjuer för Billy Talent II berättat att han sökte inspiritation till texterna i tidningar och nyheter. Vilket gav ett perspektiv till tradgedin. Benjamin vart då lite mer melodisk i sin sång. Till den tredje skivan har dom valt att utveckla sitt sound lite mer och försökt breddat sig.

 

Låten som jag tänkte tipsa er om är öppningsspåret till den första skivan. I alla bands första skiva tycker jag att man kan höra en energi och ett driv som senare avtar. Men i den första låten bokstavligen exploderar bandet i ett energirus. Låten heter This is How it Goes och är en riktigt bra låt.

 

Här har ni den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0